J-WEL Week – October 2017 – Program 2017-10-31T11:02:11+00:00
  1. J-WEL Week
  2. October 9-12, 2017 - MIT, Cambridge MA
  3. For members and invited guests

Schedule

Key:
Joint Session pK-12 Session Higher Education Session Workplace Learning Session
Day 1 Monday, October 9 Day 2 Tuesday, October 10 Day 3 Wednesday, October 11 Day 4 Thursday, October 12
8:00 AM
30 min
Registration and Continental Breakfast
Registration and Continental Breakfast
8:30 AM
30 min
Organizational Learning: What we’ve learned from 30 years of research
9:00 AM
45 min
Welcome & Goals for the Week

Keynote: MIT pK-12
Learn to Code, Code to Learn

9:45 AM
45 min
How MIT Works

STEM Curriculum

Learning for Everyone

Learning through Research: New Methods and New Metrics

10:30 AM
30 min
Break
11:00 AM
45 min
Keynote: Essence of an MIT Education

Panel: Building a Partnership

Keynote: MIT pK-12 Pedagogy

Goals +3 Formulation

11:45 AM
45 min
Keynote: Science of Learning

Panel: Learning Communities

Student Panel: pK-12 at MIT

Wrap: Welcome to the MIT Community

12:30 PM
60 min
Lunch
1:30 PM
45 min
Keynote: MIT Success Story

Real World Problems

Learning Everywhere Project Showcase
Joint session between pK-12 and Workplace Learning
2:15 PM
45 min
pK-12 Looking at the Future & Goals Zero Formulation: Shared Vision

Panel: Teacher Development and Innovation

3:00 PM
30 min
Break
3:30 PM
45 min
Setting the Agenda for the Week

Playtest

Learning Science through Doing Science

4:15 PM
45 min
MIT Tour (optional)

Goals +1 Formulation

Goals +2 Formulation

5:00 PM
Break & Walk to Dinner
Break & Walk to Reception
6:00 PM
Dinner
Commonwealth Market & Restaurant
11 Broad Canal Way, Cambridge
Reception
MIT Museum
265 Massachusetts Avenue, Cambridge
Day 1 Monday, October 9 Day 2 Tuesday, October 10 Day 3 Wednesday, October 11 Day 4 Thursday, October 12
8:00 AM
30 min
Registration and Continental Breakfast
Registration and Continental Breakfast
8:30 AM
30 min
Organizational Learning: What we’ve learned from 30 years of research
9:00 AM
45 min
Welcome & Goals for the Week
Module 2: MIT Curriculum & Pedagogy
Overview
Module 4: Entrepreneurship
The MIT Innovation Culture
9:45 AM
45 min
How MIT Works

Motivating Students

Micro-bootcamp

Assessment

10:30 AM
30 min
Break
11:00 AM
45 min
Keynote: Essence of an MIT Education

Active Learning

Micro-bootcamp (cont.)

Goals +3 Formulation

11:45 AM
45 min
Keynote: Science of Learning

Mind-stretching Problems

Makerspaces & Goals +2 Formulation

Wrap: Welcome to the MIT Community

12:30 PM
60 min
Lunch
1:30 PM
45 min
Keynote: MIT Success Story

Module 3: Digital Approaches
What Digital Tools Can Do

Module 5: Hands on Learning
UROP

Optional Consultation

2:15 PM
45 min
Goals Zero Formulation

Case Studies in Digital Education

Research Proposals and Hands-on Projects

3:00 PM
30 min
Break
3:30 PM
45 min
Future of Higher Education and J-WEL

Teaching with TEAL and Tour

Module 6: Putting it Together
Connected Curriculum

4:15 PM
45 min
MIT Tour (Optional)

Goals +1 Formulation

Can higher education scale?

5:00 PM
Break & Walk to Dinner
Break & Walk to Reception
6:00 PM
Dinner
Commonwealth Market & Restaurant
11 Broad Canal Way, Cambridge
Reception
MIT Museum
265 Massachusetts Avenue, Cambridge
Day 1 Monday, October 9 Day 2 Tuesday, October 10 Day 3 Wednesday, October 11 Day 4 Thursday, October 12
8:00 AM
30 min
Registration and Continental Breakfast
Registration and Continental Breakfast
8:30 AM
30 min
Organizational Learning: What we’ve learned from 30 years of research
9:00 AM
45 min
Welcome & Goals for the Week

Research: Changing Demands for Skills in the Workplace

The MIT Innovation Culture

Joint session between Higher Ed and Workplace Learning

9:45 AM
45 min
How MIT Works

Discussion: Workplace Learning @ J-WEL Implications

Discussion: Workplace Learning @ J-WEL Implications

Discussion: Workplace Learning @ J-WEL Implications

10:30 AM
30 min
Break
11:00 AM
45 min
Keynote: Essence of an MIT Education

Panel: Key Challenges and Practices Driving Workforce Development

Panel: Learning and Measurement

Goals +3 Formulation: What’s next?

11:45 AM
45 min
Keynote: Science of Learning

Group Sessions on Workforce Development

Group Discussion on Learning and Measurement

Wrap: Welcome to the MIT Community

12:30 PM
60 min
Lunch
1:30 PM
45 min
Keynote: MIT Success Story

What can Digital Tools do in Workplace Learning

Learning Everywhere: Project Showcase
Joint session between pK-12 and Workplace Learning
2:15 PM
45 min
Goals Zero Formulation: Why are you here?

Case Studies in Digital Education

3:00 PM
30 min
Break
3:30 PM
45 min
Goals Zero Formulation (cont.)

Case Studies in Skill Development Around the World

Assessment

4:15 PM
45 min
MIT Tour (optional)

Goals +1 Formulation

Goals +2 Formulation

5:00 PM
Break & Walk to Dinner
Break & Walk to Reception
6:00 PM
Dinner
Commonwealth Market & Restaurant
11 Broad Canal Way, Cambridge
Reception
MIT Museum
265 Massachusetts Avenue, Cambridge